Tri naše posade gledaćemo  u sredu na otvaranju takmičenja u Poljskoj. Sve tri na deonicama na pola kilometra (500m)  i sve tri u olimpijskim disciplinama:  četverac, muški i ženski dvosed.

Prvi dan u kajak sprintu na programu  Evropskih igara u Krakovu otvaraju muški četverci (k4 500m), 15 posada, rasporedjenih u 2 kvalifikacione grupe. Naši momci Andjelo  Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov, našli su se u društvu sedam posada: Češke, Italije, Mađarske, Nemačke, Ukrajine, Portugalije i Švedske. Direktno iz kvalifikacija tri najbolja čamca obezbedjuju  finale, dok popravni za tri preostala mesta u A finalu, sledi za posade od 4. do 8. mesta kroz jednu polufinalu trku gde će plasman u finale obezbediti tri najbrže kombinacije u četvorosedima. Raspored na poslednjem EP-u održanom u Minhenu prošle godine bio je sledeći: Nemačka, Slovačka, Francuska. Naša posada je bila osmoplasirana. Dakle u grupi imamo najtežeg mogućeg rivala, posadu Nemačke, branioca titule i aktuelnog olimpijskog šampiona iz Tokija. Tu su i uvek neugodni Mađari, mada ih na poslednja tri velika takmičenja (OI, SP, EP) nije bilo na tronu. Dobili su nas na otvaranju sezone na domaćem terenu, poput Nemaca koji su u Mađarskoj bili tek četvrti. Na Svetskom kupu u Segedinu ostvarili smo najbolji plasman, od kako je ova posada, osvajanjem šestog mesta, a  pobedili smo Portugalce (čak dva puta u kvalifikacijama i polufinalu)   koji u Krakovu izlaze pojačani njihovim najboljim takmičarem Pimentom. Čehe smo dobili u kvalifikacijama da bi bili ispred naše posade u Segedinskom A finalu. Sa Ukrajncima nismo imali priliku da se trkamo u Segedinu, a u Krakov dolaze kao pobednici SK u Poznanju i u krugu su najužih kandidata koji će konkurisati za A finale. U ovoj grupi autsajderi bi trebalo da budu posade  Švedske i Italije.

Naš ženski dvosed (k2 500m) u sastavu Marija Dostanić,Kristina Bedeč teško da mogu da ponove loše izdanje iz Segedina kada su veslale C finale. 16 posada u 2 kvalifikacione grupe u Krakovu konkuriše za A finale. Po tri prvoplasirane posade iz svake kvalifikacione grupe odlaze u  finale, a sastav A finala u ženskom dvosedu na 500m dobićemo nakon polufinalne trke (tri najbrža čamca). I upravo naše devojke šansu će tražiti u polufinalu, s ozbirom da smo dobili u kvalifikacijama prilično tešku grupu u kojoj Mađarice, Poljakinje, Švedjanke i Dankinje su kandidati da diretkno iz kvalifikacija doveslaju do finala. U našoj grupi su još Izraelke, Austrijanke i Italijanke koje realno možemo da „dobijemo“. Kada je u pitanju iskustvo i uveslanost, naše devojke veslaju već treću sezonu zajedno i to im ne nedostaje. Devete su bile prošle godine na EP u Mihenu (2022), a godinu dana ranije, osmoplasirane na SP u Kopenhagenu (2021). Poljakinje brane titulu Evropskog prvaka iz Minhena, Belgijanke su bile vicešampionke, a Nemice bronzane na domaćem terenu.

Kada je u pitanju muški dvosed (k2 500m), Ervin Holpert i Marko Dragosavljević imaće težak put do finala. 24 posade rasporedjene su u tri kvalifikacione grupe. Pobednik kvalifikacija iz svake grupe obezbedjuje direktan plasman u A finale dok će se šest preostalih finalista tražiti u dva polufinala (po tri najbrža čamca veslaće finale).U našoj kvalifikacionoj grupi aposolutni favorit za prvo mesto je Mađarska. Češka, Srbija i Ukrajina trebalo bi da konkurišu kroz polufinala za plasman medju 9 najboljih posada starog kontinenta, dok  su autsajderi u našoj grupi Makedonci, Bugari, Slovaci i Rumuni. Ono što nam ne ide u prilog, jeste tradicija. Srbija u muškom dvosedu od kako je olimpijska disciplina (2021) nije imala predstavnike u A finalu. Prošle sezone kombinacija Vekić,Stefanović u dve trke koje su imali tokom sezone (SK i EP) bili su učesnici B finala. Ostvarili su identičan rezultat- 11 mesto na SK u Račicama i na EP u Mihenu. Holeprt i Dragosavljević na otvaranju sezone u Segedinu, prvi put nastupili su u toj kombinaciji i ponovili naš najbojli rezultat od prošle godine-drugo mesto u B finalu.  Madjari brane Evropski tron. Nemci su na poslednjem EP-u bili srebrni a  Litvanci bronzani.

Dakle, već sutra prvog od četiri takmičarska dana znaćemo da li će Srbija imati predstavnike u završnici takmičenja (A finalu) što bi automatski značilo i mogućnost za osvajanjem medalje na EP koju čekamo od 2018. godine (poslednji put na EP u Beogradu osvojene 3 medalje). Kada je u pitanju učinak srpskog kajaka na Evropskim igrama, na prvim u Azerbejdzanu (2015) smo osvojili 3 medalje i na tome stali, s ozbirom da u Minsku (2019) nismo imali predstavnike na tronu. Nadamo se da će nam se Krakov posrećiti i da ćemo prekinuti negativan post kada su pitanju odličja na Evropskim prvenstvima  (5 godina) odnosno Evropskim igrama koji traje 8 godina.

Raspored takmičenja na EI u Krakovu

Sreda 21. jun

Kvalifikacije

9.24 K4 500m Džombeta,Novaković,Vrdoljak,Torubarov

10.39 K2 500m Marija Dostanić, Kristina Bedeč

10.53 K2 500m Ervin Holpert, Marko Dragosavljević

Polufinale

15.46 K4 500m Džombeta, Novaković, Vrdoljak, Torubarov

16.39 K2 500m Marija Dostanić, Kristina Bedeč

16.46 K2 500m Ervin Holpert Marko Dragosavljević

Rezultate trka iz Poljske možete pratiti na sledećem linku https://results.european-games.org/EG2023/ENG/schedule/CSP/all-days/all-event

Video prenos iz Poljske, sa kajakaških tamičenja, može se pronaći na linku https://europeangames.tv/ , ali pitanje je dali će gledaoci u Srbiji imati mogućnost da gledaju trke zbog TV prava prenosa.