Odličan učinak “Orlova” prvog dana SP za juniore i seniore do 23. godine u Segedinu. Od 7 posada koliko je nastupilo u tamičarskom programu, čak četiri su uspele da doveslaju do A finala i prilike da se bore za odličja.

Sjajna Dunja Stanojev,  najbolja juniorka Srbije, na oproštaju od juniorske konkurencije zablistala je na otvaranju SP. Prošetala se kroz kvalifikacije i polufinale osvojivši prva mesta u obe trke i superiorno doveslala do A finala discipline k1 200m. Zvanična vicešampiona Evrope sa pravom cilja pobedničko postolje ovoga puta na svetskoj smotri.

Marija Dostanić se oprašta od mladje seniorske kategorije. Nije se proslavila na EP u Beogradu i zato traži šansu u Segedinu za medaljom. Sa drugim mestom iz kvalifikacija i drugim mestom u polufinalu izborla je A finale discipline k1 200m i u najužem krugu favorita je za osvajanje odličja.

Prijatno iznenadjenje napravio je juniorski dvosed Veljko Vještica, Luka Manječić plasanom u A finale u disciplini k2 1000m. Momci su bili drugoplasirani u svojoj kvalifikacionoj grupi što im je omogućilo prolaz u pofulinale, da bi u polufinalu sa trećim mestom obezbedili učešće medju 9 najbolji dvoseda u juniorskoj kateogoriji na kilometru u svetskoj konkurenciji i tako zgrabili priliku da se bore za medalju.

Mladjeseniorski četverac u sastavu Stefan Vrdoljak, Nikola Kovačević, Luka Stojkov i Branko Lagundžić pre Segedina, kao zvanični vicešampioni starog kontinenta u olimpijskoj disciplini k4 500m bili su kandidati za podijum i na SP u Segedinu. To očekivanje su u potpunosti opravdali. Hrabro, srčano i bez kompromisa upustili su se bitku sa svetskom konkurencijom koja je čini se nikad jača u mladjeseniorskom uzrastu i uspeli. Srbija nije odavno imala ovako moćan četverac u mladjim kategorijama a momci su na kraju dana nagradjeni za sve ono što su pokazali u kvalifikacijama i polufinalu.  Kao drugoplasirani u kvalifikacijama i trećeplasirani u polufinalu doveslali su do velikog A finala i prilike da potvrde kvalitet i da dokažu da nisu slučajno druga posada u Evropi.

Borbu na Prvenstvu Sveta nastavljaju i oba juniroska četverca, muški u sastavu Stevan Stojanov, Stefan Vignjević, Stefan Kovandžić i Lazar Dubaić (četvrti u kvalifikacijama, peti u polufinalu) , i ženski u kombinaciji Jana Sarić, Petra Dobo, Andrea Paroški i Vladana Pešić (četvrte u kvalifikacijama, osme u polufinalu) . Osmoro naših debitanata na SP  u olimpijskim disciplinama boriće se za plasman od 10. do 18. mesta u B finalima trka na 500m što svakako predstavlja veliki uspeh za kajakaški podmladak Srbije u grupnim čamcima i garantuje svetlu budućnost.

U B finalu veslaće u konkurenciji seniora do 23 godine kombinacija u dvosedu Vojin Rudović i Dimtrije Stojšić. Momci su u kvalifikacijama ostvarili plasman na četvrto mesto da bi u polufinalu discipline k2 1000m koju su veslali stigli do 6. pozicije  što je bilo dovoljno za B finale.

U kvalifikacijama miksa discipline koja je poput 5km prvi put uvedena na SP u sprintu, u kategoriji juniora na 500m nastupili su Dina Bacelj i Strahinja Dragosavljević. Kao četvroplasirani obezbedili su prolaz u polufinale.

Uzbudljivo i veoma zanimljivo bilo je prvog takmičarskog dana SP u Segedinu. Odlični  rezulati na početku planetarnog šampionata , podgrejavaju optimizam da bi “orlovi” mogli i do medalja na svetskoj smotri, što je uostalom i bio cilj pre odlaska u Mađarsku.

Sutrašnji takmičarski dan nastavlja se trkama na 500 i 1000m. Program otvaraju zvanične  evopske prvakinje u juniorskoj kategoriji  Dina Bacelj i Dunja Stanojev nastupom u kvalifikacijama discipline k2 500m (9,15č), zatim na stazu u Segedinu izlazi juniorska kombinacija u muškom dvosedu Veljko Vještica, Strahinja Dragosavljević u k2 500m (9,35č). Program mladjih seniora otvara Olivera Mihajlović trkom u k1 1000m (10,05č), pa zatim sledi naš as Bojan Zdelar u k1 1000m (10,54č). Juniori, Katalin Gere u ženskoj k1 1000m (11.15č) i Luka Manjenčić u muškoj k1 1000m (11.50č) veslaće u disciplinama jednoseda na kilometru, a prepodnevni program kvalifikacija završava se trkama dvoseda u kategoriji seniora do 23 godine gde u obe konkurencije, imamo predstavnike, ženskoj Anatazija Bajuk, Olivera Mihajlović k2 500m (12.50č) i Nikola Kovačević, Branko Lagundzić k2 500m (13.05). Popodnevni program rezervisan je za polufinalne trke.