Medalja za srpski kajak posle 5 godina na Evropskim prvenstvima. Prva medalja za spski tim na Evropskim igrama u Krakovu. Kada su u pitanju momci, dvostruki prvak Evrope Marko Dragosavljević (28) čekao je na medalju u olimpijskoj disciplini, kao i Savez, pet godina, a Ervin Holpert (37) čak 11  (bronza na EP u Zagrebu, 2012). Zajedno smo je svi dočekali i ona na grudima naših momaka i sija zlatnim sjajem.

Bilo je to A finale u k2 500 kojeg je kajakaška javnost u Srbiji sa nestrpljenjem čekala. Holpert i Dragosavljević su pokazali dan ranije koliko vrede u kvalifikacijama. U finalu smo dobili potvrdu njihovog kvaliteta bez obzira na sjaj odličja i ono što je možda u ovom trenutku najvažnije da imamo još jednu konkuretnu posadu za olimpijsku normu. Ukrajici su novi šampioni Evrope. Kuharik i Trunov bili su najbrži u trci sa vremenom 1:28,928. Smenuli su sa trona Madjare koji nisu čak ni veslali u finalu. Aktuelni vicešampioni starog kontinenta, Nemci u kombinaciji Frank, Hiler, zadržali su drugo mesto na pobedičkom postolju (1:29,825). Zaostatak naših momaka (1­:29,855) za novim evopskim prvacima iznosio je 927 stotinki. Za drugo mesto odlučivao je foto finiš a naš zaostatak iznosio je svega 30 stotih dela sekunde.

Dragosavljevićeva medalja iz Krakova sedma je sa Evropskih prvenstava, druga sa Evropskih igara.

-„Prezadovoljan sam kako smo izveslali trku. Mislimo obojica da vredimo za zlato. Komitnije smo krenuli što se videlo na sredini trke ali zadržalimo  smo jak ritam i pojačavali  u finišu. Na kraju smo zaluženo stigli do medalje. Ostaje žal za boljim plasmanom. Srećni smo zbog ovog rezultata. Da nam je neko ponudio medalju pre ovog takmičenja ne bi mogli da verujemo“-bile su prve impresije bakopalanačkog kajakaša.

Ervinu Holpertu medalja iz Krakova je treća sa Evropskih prvenstava. Poslednji put odličje je osvojio 2017. upravo u k2 500m ali tada neolimpijskoj disciplini.

-„Sezonu smo počeli u februaru. Svake nedelje i svakog meseca se osetio napredak. Krakov nam je usputna stanica. Glavni cilj su nam Olimpijske igre. Moramo pre toga uzeti normu u Nemačkoj u Duizburgu i idemo ka tome“-konstatovao je Holpert.

Simo Boltić na početku je trenerske karijere. Nadareni mladi stručnjak do sada je imao odličja u mladjim kategorijama. Medalja iz Poljske mu je prva seniorska u trenerskoj karijeri.

-„Prezadovoljji smo učinjenim i   korak smo  bliže cilju. Ono sto smo planirali na ovom takmičenju da pokažemo da smo  konkuretni sa rivalima, ispunili smo. Sve ovo nam je  dobra uvertira za Duizburg i napad na olimpijsku normu“-zaključio je Boltić.

Ranije danas, pre nastupa u k2 500m i osvajanja medalje, Marko Dragosavljević prepodnevnom programu nastupio  i u kvalifikacijama discipline k-1 200m.  Bio je ubedljiv i u konkurenciji 17 takmičara podeljenih u dve grupe izveslao najbolje vreme 34 sekundi 494 stotinke što mu je donelo direktan plasman u A finale i borbu za medalju. Dragosavljević je pobedom u kvalifikacijama preskočio polufinale a najboljim vremenom obezbedio i sebi odličnu startnu poziciju na putu ka pobedničkom postolju. Portugalac Baptista zaostao je za našim asom 128 stotinki, dok je zaostatak Italijana Di Liberta iznosio 138 stotinki.  Finalna trka, na najkraćoj kajakaškoj deonici, na programu je sutra od 15.31č.

Milica Novaković u kvalifikacijama k1 200m imala je veoma tešku grupu. Četvrto mesto u cilju (40,685 sekundi) obezbedilo joj je nastup u polufinalu. Zaostatak naše naše najbolje kajakašice za pobedicom trke Emom Joergensen iz Danske  iznosio je 912 stotinki. Drugoplasirana je bila Mađarica Luc (39,865) a trećeplasirana portugalska predstavnica Laia (40,173). U polufinalu je bila neuhvatljiva. Ubedljvo prvo mesto sa vremenom 41 sekunda 331 stotinka značilo je i odlazak u A finale koje se vesla sutra od 15.22č.

Kanuistkinja Tijana Arsić u kvalifikacinoj grupi u kojoj je nastupila u disciplini c1 200m bila je sedmoplasirana sa vremenom 51 sekund 934 stotinke što joj je obezbedilo plasman u polufinale gde je uz identičan plasman ali i lošije izveslano vreme od 52 sekudne 20 stotinki, završila takmičenje.

Na kraju današnje programa bile su kvalifikacione trke u miksu na 200m.Reč je  o novoj  disciplini u kajak sprintu na Evopskim igrama. Na startu kvalifikacija posade,ukupno njih 20, bile su podeljene u 3 grupe. Naši predstavnici Marija Dostanić i Bojan Zdelar, bili su petoplasirani sa izveslanim vremenom 36 sekudni 022 stotinke što im je bilo dovoljno za plasman u polufinale koje je na programu sutra u 17.54č.

Negativan trend rezultata kada su pitanju medalje za sprski kajak,  zaustavljen je u Krakovu na trećim Evropskim igrama. Dočekali smo posle 8 godina i medalju za ovog velikog takmičenja, četvrtu za naš sport. S ozbirom da sutra imamo predstavnike u četiri finalne trke i isto toliko prilika za medalju, nadamo se da lepim vestima iz Poljske.

Raspored takmičenja na EI u Krakovu

Petak 23. jun

Kvalifikacije

9.14 K1 500m Milica Novaković

9.42 K1 500m Marko Dragosavljević

A Finale

14.16 K2 500m Dostanić, Bedeč

14.25 K4 500m Džombeta,Novaković,Vrdoljak, Torubarov

15.22 K1 200m M.Novaković

15.31 K1 200m M.Dragosavljević

Polufinale

16.44 K1 500m M.Novaković

16.58 K1 500m M.Dragosavljević

17.54 K2 mix 200m Dostanić,Zdelar

Rezultate trka iz Poljske možete pratiti na sledećem linku https://results.european-games.org/EG2023/ENG/schedule/CSP/all-days/all-event

Video prenos iz Poljske, sa kajakaških tamičenja obezbedjen je na sledećem linku https://europeangames.tv/sports/canoe-sprint