Reprezentacija Srbije polako privodi kraju prve pripreme u Antaliji. Naš tim je u tradicionalnu bazu za pripreme u zimskom periodu ove godine otišao nešto ranije kako bi se, zahvaljujući vremenskim uslovima u tom delu Meditarana, produžila sezona veslanja i kako bi se takmičari lakše uveli u zimski način rada.

Radimo na tehnici, na znazi i stabilnosti zaveslaja, prelazi se veliki broj kilometara na svakom treningu. Pored toga u teretani se radi na razvoju maksimalne snage, kao i na jačanju muskulature specifične za veslanje. Pored toga odrađena je i kontrola takozvane repetitivne snage u teretani, kao i kontrolni trening na 2 km na veslanju“, naglašava trener reprezentacije, Uroš Pavlović.

Naš tim je do sada imao sreće sa vremenskim uslovima koji su daleko bolji nego kod na.

Propustili smo samo jedan trening na vodi zbog jakog vetra. Generalno su i temperatura vazduha i ostali uslovi više nego pogodni za ovakve pripreme“, dodaje Pavlović.

S obzirom da je cilj ovih priprema da se takmičari lakše uvedu u zimski način treniranja, naši reprezentativci u Antaliji intenzivno rade na kombinovanju treninga na vodi sa radom u teretani. Osim toga, važan deo treninga je i trčanje.

Kada je u planu ozbiljniji rad u teretani, s obzirom na zimski period, idemo samo jednom na vodu u jednom danu. Ukoliko fokus treninga određenog dana nije na radu u teretani, onda smo na vodi dva puta. Nekoliko puta nedeljno se trči, kao dopuna aerobnom radu na vodi. Ovakvi treninzi prijaju takmičarima, i takav način rada im u ovom periodu godine odgovara”, zaključio je Pavlović.

Važan deo svakih priprema jeste i slobodno vreme, kojeg nema previše, ali i odmor.

Uglavnom odmaramo sredom popodne, dok je nedelja određena da bude samo za odmor. Trudimo se da i taj odmor bude aktivan u vidu šetnje ili izleta. Neki takmičari to vreme koriste i za obaveze koje imaju na fakultetima. U svakom slučaju, vreme je kvalitetno ispunjeno iako se ne trenira, što je veoma važno“, zaključio je Pavlović.

 

 

U Antaliji je i fizioterapeut reprezentacije, Miloš Malešević, koji vodi računa kako bi naši takmičari bili spremni i što više iskoristili pripremni period.

Sportski fizioterapuet je nezaobilazna karika u funkcionisanju svakog profesionalnog sporta. Naša uloga je da budno pratimo stanje naših sportista i da se međusobno dopunjujemo kako bi smo imali konstantan napredak, koji kao rezultat imaju naši sportisti“, objašnjava Malešević.

Ono što je na samom početku priprema najvažnije jeste da uđemo u novu sezonu spremni. To podrazumeva da su sportisti potpuno zdravi i da ne postoji bilo kakva povreda koji bi mogla da uspori njihove pripreme za predstojeću sezonu. Zato se svakodnevno prate njihovi rezultati na treningu i sprovode testovi koji nam daju jasnu sliku“, dodaje fizioterapeut našeg tima.

Važna karika u funkcionisanju kajakaške repezentacije jeste i stalno prisustvo fizioterapeuta čija uloga je da prati takmičare jednako kao i treneri.

Za početak najvažnije je da sportista radi određene vežbe pravilno kako bismo isključili mogućnost za povredu, zatim da radi vežbe prepisane od strane fizioterapeuta koje služe za jačanje slabih tačaka i prevencija od povrede. Veoma važan je i redovan i kvalitetan odmor. Sve navedeno služi pre svega u sprečavanju potencijalnih povreda, koje mogu biti razne, a najčešće su to istegnuća, uganuća, kontuzije, i ređe, čak i rupture“, objašnjava Miloš.

Osim važne uloge u prevenciji, fizioterapeut je važan i u otklanjanju eventualnih povreda.

U slučaju da dođe do povrede, fizioterapeut je taj koji odmah mora da regauje, postavlja dijagnozu i primeni određenu tehniku i znanje kako bi vratito sportistu u ˝pogon¨ u što kraćem vremenskom periodu. To može da uključi kinezi terapiju, manuelnu terapiju, masažu, kriomasažu, fizikalnu terapiju i aktivaciju povređenog mišića“, dodaje Malešević.

 

 

Zajedničkim radom sa selektorom i trenerima, Miloš svakodnevno prati napredak takmičara i zadovoljan je napretkom koje beleže na pripremama.

Zdravstveni bilten reprezentacije je i više nego dobar! Slobodno mogu da kažem da smo ušli u ovu sezonu krupnim koracima i da su naši reprezentativci potpuno fizički spremni za ono što sledi“, zadovoljan je Malešević.

Na pripremama u Antaliji osim trenera reprezentacije Uroša Pavlovića i fizioterapeuta Miloša Maleševića, nalaze se: Marija Dostanić, Kristina Bedeč, Bojan Zdelar, Branko Lagundžić, Luka Stojkov, Dimitrije Stojšić, Marko Novaković, Vladimir Torubarov, Nebojša Grujić, Marko Dragosavljević, Stefan Vrdoljak, Anđelo Džombeta, Strahinja Stefanović i Veljko Dovragović.

Prvi deo priprema naša reprezentacija završava 25. decembra kada se vraća u Srbiju.