Poslednjeg dana EP-a za juniore i seniore do 23 godine veslane su finalne trke na 500m i 200m. Srbija je imala predstavnike u osam disciplina. Učinak: dva šesta mesta, dva osma mesta, dva deveta mesta, jedno prvo mesto u B finalu i jedna diskvalifikacija koja je mogla biti i jedina medalja i to zlatnog sjaja.

Strahinja Dragosavljević postao bi novi stari  šampion Evrope da nije imao peh u samom finišu finale trke k1 200m kada je ispao iz čamca i na žalbu (Poljaka ili Ukrajinaca) usledila je njegova diskvalifikacija.  Uprkos tome talentovani junior iz Bačke Palanke potvrdio je posle godinu da je najbrži kajakaš starog kontinenta na najkraćoj kajakaškoj deonici. Iako je u  A finalu discipline k1 200m prošao prvi kroz cilj u vremenu 36 sekundi 986 stotinki ostaviši iza sebe rivala iz Ukrajine Penzaia (37,330)  i Nemca Reckzeha koji je bio trećeplasirani (37,450), mlađani Dragosavljević je prilikom izbacivanja u liniji cilja izgubio kontrolu i našao se u vodi, a čamac je ušao u cilj bez njega. Foto finiš je pokazao da je tim koji se žalio, bio u  pravu, i tako je naš mladi as ostao bez plasmana i medalje. Na kraju zlato je otišlo u Ukrajinu, srebro u Nemačku a brozna je pripala Poljaku Boruckom (37,496).

Juniorka Dina Bacelj u A finalu discipline k1 500m završila je trku na šetom mestu (2:02,700). Zaostatak za pobednicom trke, Nemicom Karoline Heuser iznosio je 6 sekundi 410 stotinki. Nemačka predstavnica zvanična je Svetska i od juče Evropska šampionka na 1000m.Osvajač je svetske bronze na 500m, a današnjim trijumfom u Portugaliji (1:56,69) pridodala je još jedno odličje- drugu zlatnu medalju, ovoga puta na 500m. Italijanka Del Grata osvojila je srebro (1:58,637) dok se prvakinja Sveta iz Auronza mađarica Szegedi morala zadovoljiti bronzom (1:59,63). Inače u disciplini k1 500m na SP u Italiji održanom ranije ovog meseca predstavljala nas je Katalin Gere koja je završila na 5 poziciji u B finalu, dok je naš prologodišnji predstavnik u Beogradu, tada juniorka Dunja Stanojev bila petoplasirana u A finalu.

Dina Bacelj samo nekoliko sati posle nastupa u jednosedu, nastupila je i u dvosedu (k2 500m) sa svojom novom partnerkom Katalin Gere. Devojke su debitovale u toj kombinaciji na jednom velikom međunarodnom takmičenju ove sezone i zauzele šesto mesto u A finalu olimpijske discipline sa vremenom 1:51,601. Mađari, za razliku od SP u Italiji (drugo mesto), promenili su posadu i nastupili sa dobitnom kombinacijom Gomba, Peto koja im je donela zlato (1:45,887). Aktuelne svetske prvakinje Leotonke Kamane, Berzina bile su srebrne 1:44,03, dok su treće na Svetu, Italijanke osvojile bronzu i u Montemoru, Del Grata,Bentivoglio (1:49,117). Podsećanja radi naš dvosed u sastavu Bacelj, Stanojev prošle godine okitio se titulom prvakinja Evrope u srpskoj prestonici, dok su boje naše reprerezentacije u Italiji  branile, Žofi Horvat i Sara Janić koje su bile 11. u svetskoj konkurenciji. Ako nam je za utehu, najbolje Evopsko vreme u disciplini k2 500m ostaje sedmu godinu za redom nedostižno (1:41,640), a postigle su ga naše nekadašnje juniorke Marija Dostanić i Biljana Relić osvajanjem zlatne medalje u Plovdivu (2016).

Bojan Zdelar, prošlogodišnji petoplasirani mlađi senior u Beogradu u disciplini k-1 500m, završio je učešće u A finalu trke u Portugaliji na poziciji broj osam. Lagundžić je u toj disciplini nedavno izgubio svetsku bronzu za 17 stotiniki. Nije se dalo Zdelaru da popravi utisak sa SP kada je bio devetoplasirani u A finalu „hiljadarke“. Svetski šampion iz Montemora (2021), sa prošogodišnjom svetskom bronzom iz Segedina (2022) i titulom vicešampiona Evrope iz Račica (2019) u mlađesenirskoj kategoriji upravo u disciplini k1 500m, nije mogao ovoga puta da se popne na podijum. Zdelar je preveslao stazu od 500m za 1:46,141 zaostavši za novim prvakom Evrope mađarem Hidveđijem (1:42,404) 3 sekunde i 737 stotiniki. Norvežanin Eide okitio se srebrom (1:42,410) dok je posle jučerašnje bronze na 1000m, Bugarin Penčev (šesti sa SP na 500m i 1000m) osvojio bronzu i na 500m (1:43,210). Zdelaru  je nastup u Portugaliji bio oproštajni od mlađeseniorske kategorije i praktično  poslednje međunarodno takmičenje u tekućoj sezoni, koju će hteti što pre da zaboravi.

Posle osmog mesta u svetskoj konkurenciji, juniorski četverac, u nešto promenjenom sastavu (Dubajića i Kovandžića zamenili su Vještica i Vignjević) osvojio je osmo mesto na starom kontinetnu. Veljko Vještica, Stefan Vignjević, Luka Jakovljević i Strahinja Dragosavljević izveslali su deonicu od 500m u A finalu olimpijske discipline (k4 500m) u vremenu 1:31,875. Zaostatak za novim šampionima Evrope posadom Češke (1:25,761) drugoplasiranom sa SP iznosio je 6,12 sekudni. Aktuelni svetski prvaci, posada Mađarske morala se zadovoljiti srebrom (1:26,528), dok su treće mesto zauzeli Italijani (1:26,711), četvtoplasirani četverac sa SP.

Mladjeseniorski četverac u sastavu Vojin Rudović, Nikola Kovačević, Miloš Stojkov i Dimitrije Stojšić, deveta je posada na EP. To je epilog finalne trke u disciplini k4 500m. Ostvareno vreme 1:31,856, a zaostatak za četvtoplasiranom posadom sa SP, ali i novim Evropskim prvacima posadom Nemačke (1:24,435) iznosio je preko 7 sekudni. Aktuelni svetski prvaci, Mađari, promenili su posadu za EP i završili trku tek kao šesti, dok su Česi i Španci samo zamenili mesta na EP u odnosu na plasman na SP. Česi su vicešampioni Evrope (1:25,049) a Španci treći (1:25,215). Kada je reč o našoj posadi i njihovom  plasmanu, pre tri nedelje bili su u svetskoj konkurenciji, takođe devetoplasirani i nisu imali očigledno kvalitet za medalju, za razliku od prošle godine kada smo bili viceprvaci Evrope u Beogradu. Doduše naš četverac je ove sezone pretrpeo značajne izmene i samo je od prošlogodišnjeg sastava Nikola Kovačević ostao član posade.

Juniorska kombinacija u dvosedu, Vuk Kramer i Nikolas Andrić, zauzeli su deveto mesto u A finalu  discipline k2 500m.Izveslano vreme 1 minut 44 sekunde 242 stotinke. Zaostatak za mađarskom posadom, pobednicima trke, Samu,Hidveđi iznosio je skoro 7 sekundi. Naša posada koja je na SP u Italiji bila učesnik B finala (14. mesto) popela se na EP u Portugaliji za pet stepenika više, a  u odnosu na prošlogodišnji nastup u Beogradu, kada smo u toj disciplini zauzeli 17. mesto (Manjenčić, Dragosavljević), poravili su plasman u olimpijskoj disciplini čak za 8 mesta. Juče su bili sedmoplasirani (k2 1000m), danas završili trku na poziciji broj 9 i jedina su naša grupna posada koja je veslala dve discipline i u obe bili učesnici A finala na prvenstvu Evrope. Aktuelni svetski prvaci, Mađari odbranili su titulu prvaka Evrope iz Beograda preveslavši stazu od pola kilometra za 1:37,275. Devetoplasirani Nemci sa SP stigli su do srebra, Kuiel i Reckzeh u vremenu 1:38,028, dok su treći u cilju bili jučerašnji prvaci Evrope na 1000m, četoplasirana posada sa SP u k2 500m, Italijani Zaluta i Paliola sa vremenskim ostvarenjem 1:38,631.

Veljko Vještica pobednik je juniorskog B finala discipline k1 500m. Sa vremenom 1:46,018 bio je najbži u utešnom finalu i zavšio je takmičenje u Portugaliji kao 10. junior Evrope u jednosedu na pola kilometra. Samo tri nedelje ranije u Italiji veslao je A finale i bio devetoplasirani junior u svetskoj konkurenciji. Srbija je prošle godine, na EP u Beogradu, imala finalistu u istoj disciplini (Aleksandar Jovanović) koji je bio devetoplasirani.

Vodeća nacija u kajaku na planeti Mađarska, pokazala je svoju dominaciju i na EP-u u Portugaliji. Naši severni susedi osvojili su najviše, ubedljivih 29 odličja (18 kod juniora i 11 kod ml. seniora). Slede Španija na drugom mestu sa 16 medalja (6-10), pa zatim Nemci sa 15 (8-7) i Italijani koji zaključuju spisak zemalja koje su osvojile medalje sa dvocifrenim brojem 11 (7-4).

Srpski kajak, nažalost, posle 16 godina u nizu osvojenih odličja (2006-2022) sa Evropskih prvenstava u ovom formatu (juniori, mlađi seniori) koja su održana, ostaje bez predstavnika na pobedničkom postolju i medalje. Ipak to je sport. Zdelarov naslednik Branko Lagundžić zasigurno će biti predvodnik generacije mladjih seniora poput Rudovića, mlađeg Stojkova, Stojšića i Kovačeviča, u godinama koje dolaze. Tu su i Antastazija Bajuk i Dunja Stanojev naše perjanice u ženskoj kategoriji koje su preskočile ovaj šampionat. Rađa se nova generacija juniora u kojoj se predvodnik svojim rezultatima nameće Strahinja Dragosavljević koji tek treba da stasa i stekne iskustvo kao i njegove kolege poput Kramera, Andrića, Jakovljevića, Kovandžića, Vignjevića, Dubajića i Vještice. Tu su i juniorke Bacelj i Gere koje su svakako okosnica našeg ženskog juniorskog tima za kojima slede Žofi Horvat, Sara Janić.Pa plejada talentovanih kadeta koja kuca na vrata reprezentacije. Imaćemo šta da pokažemo Svetu i Evropi. I biće medalja..

Domaćin narednog šampionata Evrope, 2024. godine biće po prvi put, prestonica Slovačke, Bratislava.