Bojan Zdelar, prvak Evrope i rekorder u K1-1000 u konkurenciji mlađih seniora, sumira utiske sa priprema u Turskoj koje se privode kraju.

Uskoro su pripreme iza nas i izuzetno sam zadovolјan urađenim, napredovao sam u svim segmentima na kojima smo radili. Vreme nas je odlično posluzilo, svega nekoliko dana smo imali nepovolјnije uslove za trening u vidu niske temperature, vetra i kiše, ali to nije poremetilo plan treninga.

Na čemu se najviše radi u prvom delu priprema?

U prvom delu priprema akcenat je bio na prikuplјanju kilometara na vodi. Iako sam cele zime veslao, najviše sam trenirao u teretani, te je sada zadatak bio da fizičku pripremu pretvorimo u zaveslaje. Sada je najveći deo treninga na vodi, a pored toga održavamo snagu koju smo stekli tokom zime radom u teretani i trčimo.

Kako izgleda jedna nedelјa na pripremama?

Treninzi se odvijaju tri puta dnevno svaki dan osim nedelјe. Prepodne je najčešće obimniji i teži trening na vodi, dok poslepodne takođe veslamo, ali sa većim akcentom na tehnici i taj trening je nešto manjeg intenziteta. Nakon popodnevnog veslanja treniramo u teretani, a nekoliko dana u nedelјi i trčimo. Slobodno vreme koristimo za odmor i obilaske Turske.

Postoji li razlika između prvog i drugog dela priprema?

U drugom delu priprema se obim treninga postepeno smanjuje, a intenzitet povećava jer se približavamo početku sezone i takmičenjima i samim tim priprema postaje specifičnija za staze za koje se pripremamo.

Šta ti najviše prija od treninga, a šta ti teško pada?

Svaki tip treninga je lep na svoj način, mada mi najviše prija rad na tehnici, s druge strane najmanje volim da trčim, ali se trudim da sve treninge uradim na pođednako visokom nivou.

Preležao si koronu prošle godine, koliko te je to omelo u treningu?

U početku nisam mislio da će zaraza korona virusom mnogo uticati na moje sportske perfomanse, ali sam nakon bolesti nedelјama osećao slabost i malaksavost i nisam mogao da treniram i takmičim se na svom nivou. Nakon završetka prošlogodisnje sezone i pauze nakon iste, oporavio sam se i nastavio pripreme na očekivanom nivou.

U Turskoj boravite skoro dva meseca, kako uspevaš da uskladiš obaveze na fakultetu sa pripremama?

U periodu pre dolaska u Tursku uspeo sam da položim sve ispite iz zimskog semestra, a nedavno mi je počeo i letnji semestar. Za mene olakšavajuća okolnost po tom pitanju jeste što se zbog pandemije nastava održava onlajn, a to mi omogućava da bolјe uskladim vreme i ispratim gradivo. Naravno, sve to lakše funkcioniše i zbog razumevanja i podrške Univerziteta, ali i svih profesora i asistenata.

Još uvek si u kategoriji mlađih seniora, kakav je plan za predstojeću sezonu?

U ovoj sezoni će, ukoliko pandemija dozvoli, usled otkazivanja prošlogodišnjih takmičenja biti održan izuzetno velik broj značajnih međunarodnih takmičenja, što u kategoriji U23, tako i u konkurenciji seniora. Trenutno sam usredsređen na Kup Srbije, to jest prvo nacionalno izborno takmičenje, a nakon toga ću zajedno sa trenerom i selektorom odrediti prioritetna takmičenja za ovu sezonu.

Evropske dokvalifikacije za OI u Segedinu, interkontinentalne dokvalifikacije za OI u Barnaulu?

Među brojnim takmičenjima u ovoj sezoni, svakako se izdvajaju i dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Za moju disciplinu, jednosed na hilјadu metara, na evropskim olimpijskim dokvalifikacijama normu mogu ostvariti još dva takmičara, a na globalnim olimpijskim kvalifikacijama još jedan. Na prethodnom kvalifikacinom takmičenju za OI, Svetkom prvenstvu u Segedinu 2019. godine, bio sam prvi ispod liste kvalifikovanih takmicara, te bih voleo da se ponovo borim za mesto na toj listi.